Integrál Pszichológia Képzés  ›   Tanáraink

Tanáraink

Selmeci József Csongor

A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán szereztem első diplomámat okl. közgazdász lettem humán erőforrás menedzsment szakon. Majd az IBS-ben szervezetfejlesztő szupervízori (2000-2002), a Szlovák Jóga Szövetség első magyarországi Jógaoktató Képzésén 1998-2001 pedig jógaoktatói diplomákat szereztem. A tanulást azóta sem hagytam abba, okleveles agytréner, neurofeedback szakértő, lettem és tanultam egy évig pszichopatológiát és fejlődéslélektant Daubner Béla tanfolyamán.

A jógával 1990-ben találkoztam először, és 3 év gyakorlás után Miskolcon 1993-ban kezdtem oktatni. Tagja voltam a Miskolci Jóga Egyesületnek, majd sokat dolgoztam az első komoly szervezett jógaoktató képzés beindulásán, ahol a diplomámat is megszereztem. 

1999-ben megalapítottuk többed magunkkal a Magyar Jóga Társaságot, amely egy irányzatoktól független egyesület a jóga közös értékeit domborítja ki.

2002-ben alkalmam volt felvenni a kapcsolatot a német Satyananda jógaiskolával, majd 2003-tól segítettem a meghonosodásukat Magyarországon.

2004-ben elkezdtük a szervezését a Himalájai Jóga Tradíció gurujának Szvámi Véda Bháratinak magyarországi látogatásának, ami 2005-ben meg is valósult.

2003-ban 4-ed magunkkal beindítottuk az azóta az MJT keretébe került jógaoktatóképzést!

2004 nyarán az elhunyt elnök után a Magyar Jóga Társaság elnökének választottak!

2003-ban elkezdtük szervezni az Iyengar Jóga magyarországi hivatalos bejövetelét, ez oda vezetett, hogy aktívan részt vettem a Magyar Iyengar Jóga Intézet megalakításában 2006-ban.

2005-ben beindult a Magyar Jógaoktatók Szövetségének is a szervezése, ami 2006 decemberében tudott megalakulni. Ez jelenleg a legátfogóbb országos érdekképviseleti szervezete a jógaoktatóknak. Ennek a szervezetnek titkára voltam 2009-ig, jelenleg elnökségi tagja vagyok.

2007-ben megnyitottuk Veszprémben az AHIMSZA Jógaközpontot, amely 200 négyzetméteren jelenleg egyedülálló lehetőségeket biztosít az országban a jóga színvonalas gyakorlásának és tanításának.

Mint látható a tevékenységem arra irányult, hogy a jóga berkein belül egyrészt választási lehetősége legyen a gyakorlóknak a színvonalas jógaiskolákból, másrészt erősítsük az összefogást az együtt működést az integrációt a jógaoktatók között. A JÓGA szó jelentése egység és ennek megvalósulásán dolgozom a magyar jógatanárok, jógaoktatók, és jógázók között.

Minden olyan írás, ami ezt ez egységet és a különböző területek közötti szintézist szolgálja fontos inspirációt jelentett számomra. Ezek között vannak Ken Wilber munkái is, aki képes volt szintézist teremteni a keleti és a nyugati gondolkodási irányok között. Nagy élvezettel olvastam és terjesztem is a megjelent könyveit.

Mindezekben a munkákban nem tudtam volna ilyen eredményeket elérni a feleségem, Ági segítő és inspiráló támogatása nélkül, akivel jelenleg is közösen végezzük tanári és szervezői munkánkat, mint minősített vezető jógatanárok!

Jelenleg fejezzük be 5 éve folyó nemzetközi tanárképzésünket a nyugaton méltán legnépszerűbb jógarendszer az Iyengar iskola kereti között.

Végezetül álljon itt egy mottó B.K.S. Iyengartól: "Ahol a jóga, ott a virágzás, az eredmény, a szabadság, és az áldás!"

Ezt kívánom minden gyakorlónak!