Rólunk  ›   Ken Wilberről

Ken Wilberről

Ken Wilber 1949-ben született Oklahoma Cityben Oklahoma Államban (USA). Általános- és középiskoláit több helyen végezte, ugyanis apja katonai pályájából következően a családja sokat költözött.

Az egyetemi ismeretszerzést az orvostudománnyal kezdte, majd biokémiára váltott, de a doktori képzést már nem fejezte be, mert nem tudott egyetérteni a tudományos szemlélet anyagközpontúságával. Wilber saját szellemi útjára lépve önállóan kezdte olvasni, összevetni és szintézisbe foglalni a nyugati és keleti tudományos, filozófiai és pszichológiai irányzatokat. Szellemi „éhségét” és kapacitását jól jellemzi, hogy naponta 2-3 könyvet olvasott el, 17 éves korától rendszeresen meditált, és mindössze 28 éves volt, amikor 1977-ben megjelent első, nagyszabású tudatelméleti könyve The Spectrum of Consciousness (A tudat spektruma) címmel. 

Ezzel a művel nagy elismeréseket és heves kritikákat váltott ki. Tudatelmélete a nyugati tudomány, a keleti és nyugati misztika, valamint az ősi filozófia eredményeit ötvözi, és egy új világmagyarázat alapjait rakja le. Azóta húsz könyvet és számos esszét publikált. Ken 1983-ban 34 éves korában ismerte meg feleségét, Treyát, aki néhány évvel később rákban elhunyt. A betegséggel kapcsolatos kálváriájukat egy megrendítő, személyes hangulatú, ugyanakkor elméleti szempontból is figyelemreméltó könyvben (Áldás és állhatatosság) osztja meg az olvasókkal.

 

Ken Wilbert a hatvanas években az akkoriban alakuló transzperszonális pszichológia legjelentősebb képviselőjeként tartották számon, azonban túlnőtt annak keretein, és létrehozta saját ún. „integrál pszichológiáját”. Wilber művei napjainkban már világszerte megjelennek, sokan korunk egyik legjelentősebb gondolkodójának tartják.

Jelenleg az Egyesült Államokbeli Denverben, Colorado államban él, ahol pezsgő szellemi műhely alakult ki körülötte, és az „Integrál Elmélet” lényegében egy új irányzattá formálódott. Ennek intézményeként Wilber 1998-ban megalapította az integrál tan elterjesztését, részletes kidolgozását és gyakorlatba ültetését célzó Integrál Intézetet. A kaliforniai JFK Egyetem 2006 őszétől kínál először M.A. végzettséget adó „Integrál Elmélet” képzést. Emellett az Integrál Intézet szervezésében folyamatosan zajlanak élő workshopok és online tanfolyamok, ahol az integrál rendszert tanítják.

 

Ken Wilber magyarul is megjelent művei:

Ezenkívül az Ursus Librisnél 2006-ban megjelent Bevezetés a transzperszonális pszichológiába című könyvben két rövidebb írás mellett helyet kapott a Transformations of Consciousness című kötet Wilber által írt fejezete.

 

Ken Wilber személyes honlapja:

Ken Wilber személyes honlapja

 

Videók Ken Wilberről:

Ez a videó Ken Wilber integrál elméletének néhány fő pontját mutatja be angolul.

"Szeretet mindhalálig" - Wilber előadása a szeretetről és a spirituális útról (angol)

"A holnap spiritualitása" - Wilber előadása Father Thomas Keating atya jelenlétében (angol).

x