Integrál Pszichológia Képzés  ›   Tanáraink

Tanáraink

Kiss József Zsolt

Budapesten élek. Mióta értelmesebb emberi tudatra ébredtem, mindig foglalkoztatott a megfoghatatlan. Már 8 évesen, amikor először belenézhettem egy nagy felbontású távcsőbe és végig pásztázhattam a Hold felszínét, akkor éreztem egy nagyon komoly elhívást. Akkor még nem tudtam, hogy a Transzcendens irányba. Minden esetre először amatőr szinten elkezdtem csillagászkodni, majd a gimnáziumi éveim alatt egyre inkább rájöttem, hogy a dolgok mögött mindig az összefüggések érdekelnek, és azoknak a lényegét eléggé hamar átlátom. Akkor ezt még nem tudtam, hogy mindez Holisztikus gondolkodásnak is nevezhető.

Ezt követően a „tapasztalaton túli” irányába a dolgok lényegének keresési igénye, ez a bizonyos fentebb említett hozott látásmód és a saját magammal és életemmel való nehézségek tovább inspiráltak. Pontosan a számomra nehéz sorsomnak köszönhetően elindultam egyfajta önismereti és szellemi útkeresésben. Ez utóbbi tekintetében előbb keresztény majd buddhista és végül egy jó ideje a jóga ösvényén haladok.

A filozófia egyébként mindig érdekelt. Előbb azt tanultam majd, mindezzel párhuzamosan egészen fiatalon a sors a média, egészen pontosan a televíziózáshoz vezetett. A televízió és a rádió mai napig is jelen van az életemben, - arányában a korábbiakhoz mérten jóval kisebb mértékben. Úgy vélem ugyan is, hogy média egy eszköz, ami olyan, mint egy kés, amit lehet arra is használni, hogy valakit megszúrunk, vagy éppen kenyeret vágunk és enni adunk. Amiben hiszek az az, hogy a sajtó ha már ekkora jelentőségű manipulációs eszköz és közvetítő közeg, akkor ezen keresztül lehet –emberi értelemben- fejlesztő dolgokat is átadni. Némi iróniával mondhatnám azt is Arany János után szabadon: „ Az ördög szarvára angyalt lehet ültetni”.

Így az elektronikus sajtó területén is olykor közvetítőként máskor pedig önmagamon keresztül – ahogy az előadásaimon - adok át olyat, amit a jelenlegi tudat és személyiségi szintemen képes vagyok, és meggyőződésem szerint építő.